Välj rätt diskbänk

Det kan ibland kännas svårt och ibland övermäktigt med alla val som måste göras när man skall beställa nytt eller renovera delar av sitt kök. Diskbänken är en av de centrala inredningsdetaljerna i ditt kök och är en av de attiraljer som används och syns allra mest. För att underlätta vid valet av diskbänk hjälper vår produktchef Anders Sund och Nils-Olof Svensson (Nisse) på kundservice till med råd och tips. Vi har också tagit hjälp av Frida Lundgren som med över 50 000 följare på Instagram på @froken.frida delar med sig av de funderingar hon hade när hon skulle byta ut sin diskbänk i sitt kök.

Välja diskbänk

Frida: En rostfri diskbänk har i mina ögon en klassisk elegans som aldrig går ur tiden! Den blir bara snyggare med åren och kräver minimalt med underhåll. För mig var valet självklart. Se Fridas och hennes följares funderingar vid val av diskbänk. Länk till Fridas inlägg

Anders Sund: Vi på Contura Steel vill givetvis slå ett slag för en rostfri diskbänk, och det av flera anledningar. Rostfritt är extremt tåligt, hygieniskt och lätt att hålla rent, det är ingen slump att storkök och professionella kockar föredrar rostfritt i sin arbetsmiljö. En rostfri diskbänk är inte lika stötkänsligt som trä och till skillnad mot sten är det även lite eftergivligt vilket minskar risken att slå sönder glas och porslin vid oförsiktig hantering. Dessutom tål det de flesta vätskor utan att förstöras. Eftersom en rostfri diskbänk är okänsligt för väta och inte har några skarvar som riskerar läcka rekommenderar vi att man väljer rostfritt åtminstone till arbetsytorna närmast hoarna.

Heltäckande eller infällnadsdiskbänk: En heltäckande diskbänk har den stora fördelen att du får en stor obruten arbetsyta i rostfritt som du inte behöver vara rädd att förstöra. Med en infällnadsdiskbänk kan du å andra sidan få en oöm rostfri yta runt hoarna och kombinera detta med andra diskbänksmaterial som du föredrar.

Det som vissa kan uppleva som en nackdel är att rostfritt blir repigt. När diskbänken är ny syns de första reporna tydligt men med tidens gång blir reporna fler och syns så småningom inte längre utan bygger upp en fin patina.

Tänk på vid planeringen

Frida: För mig var det viktigt att göra ett tidlöst val- den här diskbänken ska sitta i vårt kök i många år utan att för den sakens skull med åren upplevas daterad eller utsliten. Den tid vi lever i nu kräver en hållbar konsumtion och minimerad slit- och släng mentaliteten. Till Fridas inlägg.

Anders Sund: Viktigt till att börja med är att konstatera om skåpstommarna (underskåpen) har standardmått eller inte. Standardskåp är oftast 40 cm, 60 cm eller 80 cm breda och då passar oftast en standarddiskbänk. Om det inte är standardmått löser vi det enkelt med en måttanpassad diskbänk som kan ritas upp i vårt ritprogram.

Djupet på bänken avgörs oftast av skåpstommarna. Bredden blir stommens totala djup till ytterkant + tjockleken på dörren + ett par mm till. Det vanligaste i ett äldre standardkök är ett bänkdjup på 600 mm, men nyare kök kräver ofta 610 eller 620 mm djupa bänkar. Nya IKEA-kök har i de flesta fall 635 mm djupa bänkar. Om diskbänken ansluter till någon annan bänk bör bänken också ha samma höjd som bänkskivan oftast 30 eller 40 mm. Alla dessa bredder och höjder har vi som standardmått.

Hoarna placeras normalt så att man diskar i den största, sköljer i den mindre och sedan placerar disken på avställningsytan bredvid den mindre, därför vill de flesta ha den minsta hon nära avställningsytan, vilket vi också tänkt på i formgivningen av våra diskbänkar. Vi erbjuder dock möjligheten att vända hoarna i alla våra diskbänkar, även i standarddiskbänkarna. Antal hoar och deras storlek begränsas av skåpstommens bredd.

Beställning och leverans

Frida – “Dagens vuxenpoäng. När det suger till i magen av förväntan när Schenker låter meddela att imorgon kommer vår nya diskbänk.
Komplett med diskpropp. Diskpropp och handdiskheder ♡”. Fridas inlägg.

Nisse – Våra produkter kan du köpa från våra återförsäljare eller via vår hemsida. Har du designat en måttanpassad diskbänk i ritprogrammet kan du via programmet skicka en förfrågan till oss, då kontaktar vi på kundtjänst dig och säkerställer att du gjort rätt och svarar på dina frågor. Du kan också lägga en order direkt och får då en orderbekräftelse på det du beställt senast vardagen därpå. Betalning sker via Klarna med faktura eller bank/kontokort.

Leveransen: Nisse – En lagerförd produkt levereras inom 2-3 dagar. För en måttanpassad diskbänk eller utekök brukar det ta ca 15 arbetsdagar. Leveransdatum hittar du på orderbekräftelsen som du får efter att du lagt ordern. Diskbänken levereras till tomtgräns på den adress som angetts vid beställningen och distributören, oftast Schenker, ringer beställaren innan de kör ut för att säkerställa att det finns någon på plats att ta emot leveransen.

Genom “spåra sändning” som finns överst till höger på vår hemsidas startmenyn kan du spåra leveransen genom att knappa in ditt ordernummer från orderbekräftelsen.

Uppackning & installation: Tips från Nisse – Kontrollera transportskador INNAN du skriver på att du mottagit godset. Den blå skyddsplasten på plåten kan användas som visst skydd mot mindre repor under installation, men om bänken kommer förvaras under längre tid eller vara utsatt för värme eller solljus skall skyddsplasten tas bort annars härdar klistret och plasten kan bli mycket svår att få bort. Skulle detta ändå hända kan du droppa lite aceton mellan plasten och plåten för att lösa upp limmet.

Contura Steel - Svensktillverkat