Ta hand om din rostfria diskbänk

Rostfritt stål tål mer än de flesta andra material som används till diskbänkar och många av de medel som hade gett bestående fläckar på andra material påverkar inte en rostfri diskbänk. Det stål som används i diskbänkar har en mjuk yta och kommer att repas under användning men lyckligtvis är en rostfri diskbänk som ett fint årgångsvin – det åldras utmärkt och blir bara finare med tiden. Reporna blir snabbt mindre synliga när diskbänken efterhand får en fin patina.

Skötsel och underhåll
En rostfri diskbänk är enkel att ta hand om och kräver inte mycket tid. Det räcker normalt med att du sköljer och torkar av bänken ordentligt efter användning, emellanåt använder du lite diskmedel och diskborste. Låt inte vatten eller andra vätskor torka in på ytan eftersom det då kan bildas en beläggning av kalkavlagringar och andra föroreningar från vätskan som kan vara svår att få bort.

För borttagning av uppkomna fläckar rekommenderas en rengöringspasta som är avsett för rostfritt stål alternativt ett rengöringsmedel för glashällar. Även användande av vanlig vit tandkräm kan till nöds fungera. Använd en nylonsvamp (aldrig stålull) att gnugga med så undviker du sliprepor i diskbänken.

Undvik
Använd aldrig traditionellt skurmedel, skursvamp, blekmedel eller klorhaltiga rengöringsmedel. Klorlösningar får inte vara i kontakt med ytan en längre tid och silverputsmedel kan ge fläckar som är mycket svåra att avlägsna. Använd aldrig stålull för rengöring, förutom att repa lämnar stålull små partiklar på ytan som kan utvecklas till rostfläckar.

Vanliga matvaror som t.ex. juice, salt, senap, majonnäs, vinäger, citronsyra innehåller syror och andra ämnen som angriper rostfritt stål. Torka snabbt av rester av dessa produkter.