Skötsel och underhåll av din rostfria diskbänk och utekök

Våra produkter tillverkas i huvudsak av svenskt rostfritt stål (1.43-01 för den intresserade) och den plåt vi använder består till nästan 90% av återvunnet material, bara 10% är nytt stål från gruvorna. Rostfritt är ett mycket tåligt material men behöver liksom allt annat även vårdas för att behålla sin skönhet. Vår produktchef Anders Sund ger några tips och råd om hur du håller efter din rostfria diskbänk eller utekök.

Ta hand om din diskbänk

Rostfritt stål tål mer än de flesta andra material som används till diskbänkar och många av de medel som hade gett bestående fläckar på andra material påverkar inte alls en rostfri diskbänk. Det stål som används i diskbänkar har en mjuk yta och kommer att repas under användning men lyckligtvis är en rostfri diskbänk som ett fint årgångsvin – det åldras utmärkt och blir bara finare med tiden. Reporna blir snabbt mindre synliga när diskbänken efterhand får en fin patina.

Frida Lundgren som skriver om heminredning på instagram @Fröken.Frida kommenterar efter installationen av sin Contura diskbänk … en klassisk diskbänk som bara kommer att bli vackrare med åren. Osvensk nöjd ♡”.

Skötsel och underhåll

En rostfri diskbänk är enkel att ta hand om och kräver inte mycket tid. Det räcker normalt med att du sköljer och torkar av bänken ordentligt efter användning, emellanåt använder du lite diskmedel och diskborste. Låt inte vatten eller andra vätskor torka in på ytan eftersom det då kan bildas en beläggning av kalkavlagringar och andra föroreningar från vätskan som kan vara svår att få bort.

För borttagning av uppkomna fläckar rekommenderas en rengöringspasta som är avsett för rostfritt stål alternativt ett rengöringsmedel för glashällar. Även användande av vanlig vit tandkräm kan till nöds fungera. Använd en nylonsvamp (aldrig stålull) att gnugga med så undviker du sliprepor i diskbänken.

Att undvika

Använd aldrig traditionellt skurmedel, skursvamp, blekmedel eller klorhaltiga rengöringsmedel. Klorlösningar får inte vara i kontakt med ytan en längre tid och silverputsmedel kan ge fläckar som är mycket svåra att avlägsna. Använd aldrig stålull för rengöring, förutom att repa lämnar stålull små partiklar på ytan som kan utvecklas till rostfläckar.

Vanliga matvaror som t.ex. juice, salt, senap, majonnäs, vinäger, citronsyra innehåller syror och andra ämnen som angriper rostfritt stål. Torka snabbt av rester av dessa produkter.

Contura Steel - Svensktillverkat